חומצה היאלורונית או היאלורונן (Hyaluronic Acid) היא פולימר פחמימתי המצוי בכל הגוף, ברקמות חיבור, רקמות אפיתליות ועצביות.
הילורונן מעורב בתיקון הרקמה ובריכוז הבריא של מולקולות מים בתוכו. תפקידו העיקרי הוא שמירת על נפח העור ועל לחותו. מאסת ההיאלורונן פוחתת עם הגיל.
מזה כ-20 שנה הוחל שימוש בחומצה הילורונית בארופה כטיפול במילוי קמטים ברפואה אסתטית.
החומצה ההיאלורונית מופקת בתהליך של פרמנטציה בקטריאלית ואינה מכילה חלבונים ממקור חי, ולכן אינה גורמת לתגובות אלרגיות אצל המטופלים.
החומצה ההילורונית הטיבעית מתפרקת בגוף תוך זמן קצר, לכן היצרנים המציאו שיטות של הצלבת שרשראות הפולימר ( Cross linking) המעכבות את הפירוק האנזימטי ומאפשרות הערכת זמן נוכחותו של החומר באזור המוזרק ל-6 עד עד שנתיים, זמן שיכול להיות שונה מבנאדם לבנאדם, וגם לפי סוג החומר, האזור המוזרק, ועוד הרבה נתונים אחרים כמו עישון, וחשיפה לשמש.
לחומצה הילורונית פרופיל יותר בטיחותי מאשר חומרי מילוי אחרים בשוק: במקרים של אי שביעות רצון של המטופל, החומר לא ישאר לנצח, בניגוד למה שרואים עם החומרים הקבועים כמו הסיליקון. בנוסף ניתן להמיס את החומר תוך כמה שעות ע"י הזרקת אנזים מפרק חומחה הילורונית בשם הילורונידז.
אינדיקציות להזרקת חומצה הילורונית:
- מילוי קמטים: צידי האף ( נזולביאלים), בין הגבות (גלבלה), וסביב הפה (קמטי עישון, מריונטים) ועוד.
- מילוי שקיים: מתחת לעיניים, אזור הרקות, צלקות ועוד.
- החזרת נפחים: לדוגמה לחיים, שפתיים, גבות, גב כפות ידיים
- עיצוב אזורים שונים בפנים: עצמות לחיים, שפתיים, סנטר, קו הלסת, אף.
- שיפור מרקם העור והחזרת לחות ( SKIN BOOSTERS): פנים, צוואר, מחשוף, גב כפות הידיים.
איך מזריקים?
לאחר מריחת קרם אל-חש, או ישירות, באזורים שרוצים למלא, בעזרת מחט, או במיקרו קנולה.
מיקרו קנולה הינה מחט קהה וארוכה ( בד"כ 50-60 מ"מ). היא מאפשרת מילוי שטחים נרחבים מנקודת דקירה אחת וכך מפחיתה את הסיכוי לטראומות ושטפי דם הנגרמים מהזרקות עם מחט בנקודות רבות.
כדי להחדיר את מיקרו הקנולה, הרופא יוצר את פתח הכניסה במחט, ולאחר הוצאת המחט, מחדיר את הקנולה.
תופעות לוואי אפשריות
קיימות מספר תופעות לוואי נפוצות כגון: אדמומיות, נפיחות, כאב מקומי, גרד, או עקצוצים, שטפי דם, שינוי צבע העור באזור ההזרקה. בדרך כלל תופעות אלו הינן קלות וחולפות תוך ימים ספורים.
דווחו מיקרים נדירים מאוד של סיבוכים: זיהום, רגישות, גרנולומות (גושים אדומים), ונמק. במקרים האלה ההמלצה היא לגשת לרופא המטפל לייעוץ.
במקרה של זיהום מקומי נהוג לתת אנטיביוטיקה. היווצרות גושים או טעויות בהזרקה ניתנות לטיפול בקלות בעזרת אנזים היאלורונידאז.
התוויות נגד
ככלל, נמנע מהזרקה לתוך אזורים דלקתיים, זיהומים או עם הרפס פעיל, מטופלים עם רקע של הרפס יטופלו בתרופות נוגדות לפני ואחרי הטיפול.
בהיעדרות של מחקרים רפואיים לגבי תהליך מילוי קמטים בהריון ובהנקה עדיף להימנע מלהזריק במצבים אלה.
מטופלים אשר לוקחים מדללי דם יצטרכו להפסיקם שבועיים לפני ההזרקות אם מצבם הבריאותי מאפשר זאת ולאחר אישור רופא משפחה.